Bland träd och fina bilder


Löven börjar gulna och rödna utanför. Rönnbären hänger i stora klasar och fåglarna har kalas. Jag inspireras av Tim Walker idag. Tänk om man hade en trädkojja. Med solskuggor i form av löv på väggarna, och fågelsång för jämnan.



Eller så skulle man ha ett trädhus. På en äng med sängen hängandes på en gren. Tänk att se stjärnorna varje kväll.

 

Vi ska måla väggarna i vardagsrummet. Jag vill ha ett träd. Som susar och virvlar löv omkring sig.


Och en tavelvägg med massa fina bilder och fjärilar fastnålade.



Och ett fotoalbum med fantasibilder.


Det vill jag ha.

Dream on.


Igår kom Rickards föräldrar på besök, de hade med sig lite inflyttningspresenter. B.l.a en sån här fin PH lampa! Fast i vitt, blått och rött. Det blir mer och mer lite av ett designhem, inte så dumt.




Drömmer om Arne Jacobsens Ägget

.

 Och Barcelonastolen vore inte dum att ha..

.

Vitrastolarna är också någonting jag inte skulle tacka nej till.





Men allra helst vill jag ha ballonger och solhatt!

Bok och filmdag


Idag gick jag på bokrea på Åhlens city. Jag köpte fyra olika bakböcker: "Rosendals Trädgårdscafé", med jättefina bilder och recept på godsaker man bör ha i ett café, "BRÖD", en brödbok där det står massa hemligheter och tips om brödbak, "Mera maffiga muffins" av Lena Brorsson Alminger, en gullig liten muffinsbok med bra tips och fina små citat. Några provsmak: "Det finns olika naturliga beteenden" "Älska dig för den du är!" och "Det är i vilopauserna man växer". Riktigt filosofiskt.
Och så klart den boken jag kom dit för; A piece of cake!

På kvällen gjorde vi banan i ugn med glass till och såg Persona. En hemskt fin och stilfull film.






De har så fina frisyrer och kläder.

Projekt och barnböcker


Jag startar lite nya projekt mest hela tiden. Idag började jag att samla på tummenböcker av Inger och Lasse Sandberg.
Tog en secondhandrunda från slussen till zinkensdam. Jag besökte Emmaus, Myrornas, Stockholm stadsmission och ett trevigt stånd på mariatorget där det satt tre tanter och småpratade med varandra och sina besökare, det var mycket gemytligt.
Jag hittade först Tummens resa på Emmaus, sen hittade jag Tummens mamma slutar röka på Stadsmissionen. Tur! Hittade massa fina grejer. Bla, ett fint silverfat, muffinsformar och det gamla goda spelet "Tjejsnack" för 30 kr! Snacka om mellanstadieminnen!
Annars är barnböcker en stor passion. Min idol är Sven Nordqvist. Just nu jobbar jag faktiskt på en barnbok som min pojkvän ska illustrera. Jag har gjort en tidigare tillsammans med en väldigt duktig konstnär och vän vid namn Maja Lagusson. Den heter Lilla grön och svartvit. Men här kommer iallafall ett smakprov på Rickards illustrationer!






Vill du se mer, gå in på www.stopsnitching.deviantart.com
Även jag har en liten konstnärlig sida, www.callmemarit.deviantart.com



Min favoritbok: Hattjakten av Sven Nordqvist


Jag fantiserar om fina ting


Igår var jag och Venla på Barkarby handelsplats. Jag hade sett massa grejer på RUSTA som jag ville ha. De har faktiskt fina saker, mycket fina retrogrejer (i nyversion då men iallafall) till mycket överkomliga priser. Köpte en fin hushållsvåg för 65 kr och hundra muffinsformar med små rosor på för 9,90!


          
                                            
Det jobbiga var att kakfatet jag spanat in var slut! Så här fint var det. Ska kolla i helgen om det finns i Uppsala.
Men jag köpte ett nästan lika fint fast enklare på 70% rea på plantagen. På rean hittade jag även ett gulligt miniväxthus där jag just nu odlar basilika.





Det jag önskar mig mest just nu är massa stringhyllor! Jag växte upp med en i mitt barnrum, så att inte ha någon är konstigt. För övrigt är Nisse Strinning en cool snubbe.







Om jag får be!

Fortsättning..


Nu ska jag berätta hur historien om Els-Marie och den knackande gubben slutade.
När jag någon timme senare skulle gå och möta Malin vid tunnelbanan, var rosenbuketten borta! Antingen hade Els-Marie varit hemma, och ignorerat den knackande mannen, eller så hade hon just kommit hem. När jag och Malin vandrade hemåt fick jag syn på honom, den knackande mannen! Han hade nu en krukväxt i näven, kanske trodde han att Els-Marie skulle öpnna för den fina krukväxten istället? Jag blev helt till mig och drog lite i Malin. Jag hörde mycket riktigt hur han knackade på hennes dörr och jag tassade snabbt dit för att kika. Men han var borta! Han hade blivit insläppt!
Se där, ibland fungerar en krukväxt bättre än en bukett.


Min favoritblomma: Ranukel

Jag vill även passa på att slå ett slag för engångskameror. I somras när vi glömde kameran köpte vi en engångare på pressbyrån. Det var ju trots allt Rickards födelsedag så vi kostade på oss en. Det blev riktigt fins bilder! Speciellt i natten med den minimala blickten. Allas ansikten liksom flyter ihop med bakgrunden. Den här bilden var en av de bättre. Plus den med ankan.


Vi åker båt över till djurgården där vi hade picnick med ankorna. Lägg märke till kameraskuggan rakt över mitt ansikte.

Nu ska jag koka kaffe för snart kommer Venla på fika och vi ska åka till Barkaby för att handla fina saker.



Pass på!




Jag vågade mig ut till slut. Efter att ha stått i föntret och velat ett tag, vem vet, en sten kanske faller ner från himlen, eller en sköldpadda. Men jag ville inte bara "skrota runt" som Rickard sa att jag gjorde om dagarna. Jag kikade på barnen som lekte vid dagiset på andra sidan vägen. I förrgår hade de kalas där, det var prinsesstårta och pommac, kaffe och ballonger. Jag blev också sugen på kalas. Vilket passade bra. Hur som helst, jag är rik nu. Fick min danska lön, vilket gav mig självförtroende. Staden skrämmer inte mig längre. Har man inga pengar är man en utbölig, jag är ingen utböling längre. Jag flyttade mitt kontor till stockholms gator, inspekterade och antecknade. Sedan skrev jag en köplista för här skulle det minsann vankas kalas!



Jag, Maja och Kajsa bakade en kladdkaka och slängde på grädde, bananskivor, jordgubbsströssel och rosaglittrande ljus. Till det drack vi en bål av vitt vin, äppelcider och vindruvor.


 
Kasper födelsedagsbarnet!
Av Rickard och Jonas fick han caps och en kromfärgad sprayburk.

Gatorna är aldrig säkra.

En vanlig dag på kontoret



Kofta: Veromoda, Linne: H&M, Byxor: mammas gamla, Klocka: Casio kopia
(Om man tittar noga kan man se min 50-tals skrivmaskin i höger nederkant.)


Jag känner mig ganska viktig idag faktiskt.
Som att jag jobbade på ett avancerat och lite hemligt kontor. Jag spionerar runt på olika bloggar och hemsidor och laddar ner diverse serier med sekritesstämpel. Det är lite mulet idag och jag har min kaffekopp påfylld för jämnan. Nu väntar jag på att något viktigt och hemligt ska komma med posten. Jag brukar spionera på brevbäraren. Så fort jag hör något i trappuppgången tassar jag dit så fort och tyst jag kan, sticker fram ögat mot hålet och snuddar nästan vid personen utanför. Jag spionerar på andra än brevbäraren också.
Igår när jag bakade muffins, hörde jag hur det knackade och knackade, så här lät det: knack, knack knack-knack-knack. Jag mindes en incident från Köpenhamn med en inlåst somalier, och sprang genast fram till dörren för att kika. Först trodde jag att det var någon vid porten som ville in, men där hade jag fel. Framför dörren mittemot vår dörr stod en man i beige trench-coat, med en bukett röda rosor i näven. Det var han som knackade och ringde febrilt på dörren. Han höll på så i minst en halvtimme! Jag blev lite smått tokig av ljudet men kunde inte annat än att sympatisera med honom. Efter ett tag slutade knackningarna och jag såg hur han satte sig i trappen för att pusta ut. Han såg hemskt bedrövad ut. Efter några minuter gjorde han ett nytt försök men fortfarande utan framgång. När han böjde sig ner, gläntade på brevinkastet och ropade, "Jag kom bara för att gratulera Els-marie", blev jag väldigt rörd och funderade allvarligt på att gå ut till honom med papper och penna och föreslå honom att skriva ett brev till Els-Marie. Jag började också fundera över varför Els-Marie inte öppnade dörren. Låg hon avsvimmad där inne och behövde en ambulans? Hade den knackande mannen betett sig illa, kanske rent utav varit otrogen? Varför skulle han då gratta henne.. Han kanske var ett ex som ville ha en ny chans. Eller så kanske han var Els-Maries pappa som övergivit henne i unga år och nu ville ha försoning. Jag hann inte riktigt bestämma mig för vad jag skulle tro då han plötsligt hängde rosenbuketten på dörren och gick sin väg. Hu, vad jag tyckte synd om honom. Jag stannade kvar vid nyckelhålet för att se om Els-Marie skulle öppna och hämta blommorna och kanske snitta dem och sticka ner dem i en vas. Men det gjorde hon inte. Jag släppte incidenten med trådarna hängandes. Då visste jag inte att de skulle flätas samman och få ett riktigt slut.
Fortsättning följer....



Jag saknar Twin Peaks

Finbesök med finmuffins


Jag har verkligen snöat in på bakning nu. Allvarligt. Jag vill bara köpa massa bakgrejer, formar, fat och kavlar och baka sjutton sorters kakor, nästan. Efter att ha gått runt lite på stan hittade jag den finaste bakboken på Akademibokhandeln; A piece of cake, där det fanns massa fina bilder och smaskiga recept. Det drog igång baksuget och jag kunde inte stå emot abstinensbesvären. Så när jag kom hem drog jag igång. Det passade bra för Malin skulle komma på söndagsfika. (Jag hade min ursäkt) Eftersom vi hade tre gigantiska och lite lätt brunprickiga bananer på köksbänken, fick det bli lite smånyttiga banan och vaniljmuffins.




I full flärd


Färdiga och fina!

Jag toppade dem med philadelphia blandat med lite honung och bananbitar.
Malin trodde att det var en konditor som hade gjort dem.. De blev verkligen goda!

Banan och vaniljmuffins

12 portioner | Normalstora formar

3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl havregryn
2 ägg
1 1/2 dl råsocker eller vanligt socker
2 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker               
2 bananer
1 1/2 dl havredryck (eller mjölk)
3/4 dl rapsolja eller flytande margarin


1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör ihop alla torra ingredienser.
3. Mosa bananerna och tillsätt dem och alla övriga ingredienser i mjölblandningen.
4. Rör ihop, bara så att smeten blir slät, inte mer.
5. Fördela i en smord muffinsplåt för 12 eller använd ”Amerikanska muffinsformar”, degen är väldigt trög och smiter gärna iväg i vanliga formar.
6. Grädda mitt i ugnen ca15 min.

 

Låt dem svalna och toppa med valfri glasyr.

 

Bilder ur A piece of cake.


Lyx-Filmkväll


I lördags hade jag och Rickard filmkväll, en sån där lyxig, då man ser två filmer på rad. Vi började med "Lars and the real girl" med bland andra Ryan Gosling. Den handlar om en ensam typ (Ryan G) som beställer hem en så kallad "real doll" och blir förälskad i henne på riktigt. Han tror nämligen att hon är verklig. En väldigt skruvad och rolig film samtidigt som den är hemsk och sorglig. Man vet inte riktigt vad man ska känna efter filmens slut. Det är en spännande film- idé. Samtidigt som den är otroligt orealistisk och sarkastisk, känns det i vissa stunder som att det skulle kunnat inträffa i verkligheten.



Ryan Gosling som Lars

SOM EFTERRÄTT såg vi animefilmen Porco Rosso av Hayao Miyazaki, den var verkligen söt. Det handlade om en flygade gris. Eller ja, en man som förvandlats till gris och med sitt röda flygplan räddar människor i nöd. Han är en före detta pilot för det Italienska flygvapnet, men lämnade dem för han tyckte de var fascister. Istället flyger han runt med sitt plan och fightas mot flygande sjörövare. Det är en fin kärlekshistoria med fina bilder, inte minst över Italien, jag vill åka dit och bli räddad av en cool flygande gris!



Porco Rosso och hans kvinna

Värsta kapet


Jag och Rickard åkte in till stan för att reklamera min deffekta vara. Det visade sig att en söm var fel och en knapp satt löst. Men de hade inga fler i min storlek så då frågade jag om jag kunde få lite pengar tillbaka och fortfarande behålla jackan. Och det fick jag, så istället för 499 betalade jag 399, vilket är fullt överkomligt. Nu kan jag dessutom inte lämna tillbaka den, så nu är den min! Sömmen och knappen är ganska lätt att fixa. Man ska ställa krav som kund!



Min parkas.

Dagens viktiga saker!


DAGENS LÅT: Hela All Greens album - The Belle Album
DAGENS KLÄDSEL: Svarta strumpbyx, svart tight sjol från monki, svart linne weekday, brun tweed kavaj- mammas gamla.
DAGENS FRUKOST: Kaffe och knäckebrödssmörgås med get-messmör och getost som jag själv har gjort.
DAGENS DUSCH: Ingen alls faktiskt. Men ett bad..
DAGENS FRISYR: Gårdagens locktångade lugg och ett naturligt fluff.
DAGENS SMINK: NY Svidande body shop mascara (köp inte) stila rouge och body shop stick cover.
DAGENS HÄNDELSE: Mamma, jag, Rickard och Hyresvärden! hade kafferep med lingoncakes som jag bakade igår. Vi pratade om hur ljus påverkar människans livsinställning. Plus firning av min och Rickards ettårsdag. <3
DAGENS PLANER: Att persiko- och banansmulpajen som står i ugnen är ofantligt smarrig..
DAGENS VILL HA: Den ybersnygga parkasen jag impulsköpte på Åhlens på "öppet köp" idag för en 500ing..
DAGENS SAKNAD: Killingar och fäbod. Och en stor salladsskål, ett trevånings kakfat och ett par tweedbyxor. PLUS MIN LÖN FÖRBÖVELEN!
DAGENS DROG: Kaffe
DAGENS TRÅKIGASTE: Att Rickard fick ont i huvudet
DAGENS FINASTE: Lunch med mamma och middag med Rickard
DAGENS KÖP: Parkas på Åhlens och en vattenkokare som mamma köpte till mig
DAGENS MAT: Lunch: Gravad lax med bakpotatis, Middag: Grekisk sallad och vitlöksbaguette


Middagen
 
DAGENS DRICKA: Kaffe, mousserande vin
DAGENS SJUKA: Rickards huvudvärk
DAGENS KÄRLEK: Rickard..
DAGENS MÅENDE: Utmärkt
DAGENS AVSLUTANDE: Nu ska jag gå och väcka Rickard och hoppas på att hans huvudvärk är borta och att pajen är sådär perfekt krispig och krämig och avnjuta den med Cartedore vaniljglass, MMMMMM!!!!!!



Såhär fin blev den! Pärlplattan som även är ett underlägg har jag gjort själv.

WOHO 2 x dagens mode miss!

Miss mode: tantmarit (tsshsss)



Topp: H&M, byxor: mammas gamla, skärp: mammas



Linne: mammas gamla som jag sytt om, kofta: H&M, kjol: Monki, scarf: secondhand

/marit

Bak


Jag lär mig lite nya saker hela tiden.

Jag tänkte att jag skulle göra lite annat än att bara sitta vid datorn idag så jag bakade Cookiemuffin med lingon. Som alltid när jag bakar blir det på mitt sätt.. Vi hade inte så många ingredienser hemma men det gick bra ändå, de blev veganmuffin. Krispiga som hallongrottor.. Jäkligt goda med en klick vaniljglass på!



Ingredienser

175 g margarin (går bra med flytande matlagningsfett)
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver + 1-2 tsk vaniljsocker                                                                                                                                                     Lite lingonsylt eller annan sylt
ca 16 muffinsformar


Blanda alla ingredienser i någon slags bunke. Klicka ut en skvätt i varje form. Sedan en liten sked lingonsylt uppepå. Grädda mitt i ugnen ca 10-20 min i 175°C tills de fått en liten gnutta färg.


 

Mmmmmmmmmmmmmmmm. /Marit


Mormor



Fin bild på mormor i folkdräkt när hon var ung. Från fäboden. /marit

Kök x 2 + Vardagsrum


Jag har just flyttat in i en ny lägenhet tillsammans med min pojkvän. Vi har bott här i snart tre veckor och det är galet kul att fixa och pyssla med den. Ända sedan jag var liten har jag längtat efter att ha en egen lägenhet som jag själv får inreda. Den ska bli mysigast i stan! Jag kommer att lägga upp lite bilder med jämna mellanrum så förändringarna blir märkbara. Här kommer en liten tripp genom kök och vardagsrum.



Köket är uppdelat i två delar, en kokdel och en matdel. Ganska bra faktiskt!



Köksdelen





Jag tog bort köksluckorna till de här skåpen för jag tyckte färgen var så fin!
Plus att nu kan man ju se alla fina saker jag har där inne:





Glas från Nittsjö, jordglobspennvässare mammas gamla,
keramik-ask, från mormor och cykelpärplattan har jag gjort.



samlat secondahand + turkosa IKEA glas



blommiga koppar


kanna och ko farmors gamla, skålar från IKEA



Delar ur min burksamling ligger i fönstret.



Matsalsdelen!
Stolar och fällbord från Eriks Hjälpen, pärlplattan av Ol´dirty bastard har Rickard gjort. Vas från IKEA



Pinnstol från Erikshjälpen



Retropall i plast från Erikshjälpen



Fina talriksunderlägg från Lager house




Stileben? Sockerlåda ombyggd till hylla, gammal telefon hemifrån, klocka 29:- på IKEAS fyndavdelning. (batterilocket var borta med det gör ju ingenting!) /marit

VARDAGSRUM




Köpte den här fina hyllan EXPEDIT för halva priset på IKEA för att kartongen den låg i var trasig, FYND! Nu är den dessvärre överbelamrad eftersom det är den enda hyllan vi har.. (lägg märke till mina två rosa kaninljus högst upp)





Lite ostädat.. Vår fina Karl Malmsten soffa (med tillhörande grön fotölj och soffbord) på bilden även min fina emmafotölj som jag ärvde av min mormor.




Min orgel som jag fick i 18 års present av pappa, ovanpå ligger min vita ukulele och mina tavlor..



och pappas gamla uggla och min rådjurssamling.. (ska bli större)

RSS 2.0